Isabelochjag.se – Vi väntar på lillasyster!

Surdegsskola med KronJäst!

Så himla kul det var att försöka sig på att baka surdegsbröd hemma! Jag kan här med bekräfta att det stämmer – Med KronJästs färdiga Surdeg var det inte alls svårt och det var inte alls sådär tidskrävande som man får för sig att det är. Det är såklart ett måste i mina ögon just nu, jag har ju barn att ta hand om, haha! Snabbt och smidigt ska det gå och det gjorde det verkligen. Sen ska det ju jäsa i två omgångar, det tar ju lite tid. Men då hinner man göra något vettigt under den stunden, så det ska man inte hänga läpp för.

Jag tog såklart kort på allt, för att visa er att det inte var svårt.

Så nu kör vi – Välkomna till min Surdegskola tillsammans med KronJäst!

IMG_1914.JPG

Steg 1 – Lös jästen i vatten och tillsätt sedan övriga ingredienser utom saltet.

IMG_1923.JPG

IMG_1938.JPG

Den löstes lätt i vattnet så det var inte alls några konstigheter!

Sen i med olivolja..

IMG_1949.JPG

Även det inte särskilt svårt, haha 😉

Sen i med mjölet. Det skulle vara 800g så jag körde två vänder med 400g åt gången. Här i med första..

IMG_1955.JPG

IMG_1956.JPG

Blanda runt och sen i med andra..

IMG_1958.JPG

IMG_1961.JPG

Knåda till smidig deg, ca 10 minuter i maskin eller 15 för hand. Jag gjorde såklart för hand (har ingen maskin, haha). Tillsätt saltet när degen blivit smidig..

IMG_1980.JPG

IMG_1977.JPG

Forma lite fint och låt jäsa till dubbel storlek i en bunke täckt med plast (ca 1 timme)…

IMG_1992.JPG

IMG_2007.JPG

Taaaaada!

Dela degen till önskad form men knåda den så lite som möjligt, lägg på plåt, sikta mjölk över och låt jäsa täckt av plast i ca 1 timme…

IMG_2010.JPG

Sätt sen på ugnen på 260 grader i god tid innan så att det hinner bli riktigt varm. Ställ även en tom plåt längst ner. När bröden jäst klart så snitta som lite…

IMG_2017.JPG

Dra ner ugnen till 220 grader. Ställ in dom i mitten av ugnen och häll på ca 1 dl vatten på den plåt som stått där inne sen tidigare och låt magin ske..

IMG_2026.JPG

Låt dom gräddas tills dom fått fin färg, ca 20-25 minuter och låt sen svalna på galler…

IMG_2042.JPG

IMG_2051.JPG

TAAAADAA!!! Titta så fina!

Jag kunde inte låta bli att smaka nästan direkt. Ost, lite överdrivet mycket smör och blåbärssylt fick pynta dom och det var så gott att jag trodde att jag skulle svimma av matlycka!

IMG_2060.JPG

IMG_2068.JPG

Så himla enkelt alltså – Dom har rätt! Rena barnsleken och resultatet är så lyckat så att jag blev riktigt förvånad. Vadå, kan man baka surdegsbröd hemma nu sådär enkelt?! YES WE CAN! Lite halleluja moment över det!

Recept och beskrivning finner man på baksidan av paketen, så himla smidigt.

Tack KronJäst och Amazing Alice! 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats